Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
  1. Naast mijn werknemerspensioen ontvang ik maandelijks een vergoeding als bewindvoerder van mijn gehandicapte zus. Hoe moet ik die aangeven en hoe wordt die belast?
  2. Mijn vrouw en ik zijn vorig jaar uit elkaar gegaan, en dit jaar officieel gescheiden. Hoe moet ik mijn aangifte in orde brengen, als zij niet alle nodige documenten aanlevert? En hoe gaat de terugbetaling in zijn werk?

  3. Mijn werkgever heeft op mijn 65ste verjaardag het volledige bedrag van de groepsverzekering uitgekeerd. Hierbij werd de voorziene 10 procent bedrijfsvoorheffing afgehouden. Ik kreeg een pensioenfiche met daarop het saldo. Moet ik die bedragen nog onder rubrieken 215 en 225 invullen en zo ja, word ik nogmaals belast op de som?

  4. Wij betalen ongeveer 50 euro per dag voor kinderopvang. Hoe kan ik dit maximaal recuperen in mijn aangifte?

  5. Mijn echtgenote en ikzelf hebben vorig jaar onze laatste afbetaling gedaan voor onze gezinswoning. Daardoor is onze fiscale korf niet meer volledig gevuld. We hebben in 2012 een appartement aangekocht in Vlaanderen als investering. Mogen wij de aflossingen van het krediet van het appartement ook ergens inbrengen?

  6. Bij de verkiezingen moest ik bijzitten in het lokale kiesbureau. Daarvoor ontving ik zo’n 18 euro. Is dit vrijgesteld van belastingen?

  7. Ik heb in 2019 enkele studiejaren afgekocht. Dit zou recht moeten geven op een belastingvermindering. De dienst regularisatie heeft mij een attest hiervoor bezorgd. Maar ik vind nergens terug hoe en waar ik dit kan aangeven in mijn belastingaangifte.
  8. Naast mijn gewone job werk ik ook in de horeca, met het statuut van flexijob. Maar mijn werkgever heeft een verkeerd statuut doorgegeven aan het sociaal secretariaat. Ik heb dit gemeld bij het sociaal secretariaat en mijn werkgever. Maar toch staan deze inkomsten nu als een gewone job vermeld in de bijlagen van mijn belastingbrief. Ik moet hier dus toch veel meer belastingen op betalen dan normaal is bij een flexijob. Hoe kan ik dit alsnog in orde brengen?