Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
 1. Door mijn groepsverzekering wordt er van mijn wettelijk pensioen iedere maand 64 euro afgehouden onder de vorm van ziv- en solidariteitsbijdrage. Voor de berekening gaat men ervan uit dat ik levenslang een rendement van 4,75 procent kan krijgen op mijn groepsverzekering. Moet dat niet aangepast worden?

  P.V.

 2. Wegens een recent vastgestelde kanker sta ik voor hoge medische kosten. Mijn hospitalisatieverzekering wil mij schorsen omdat ik bij het afsluiten van de polis niet heb vermeld dat ik meer dan 10 jaar geleden een hartoperatie heb ondergaan. Kan dat zomaar?

  J.H.

 3. Wie nog de woonbonus wil scoren, moet zich haasten.

 4. Mijn man en ik zijn aan het scheiden. Tijdens ons huwelijk heeft hij bij een vroegere werkgever een groepsverzekering opgebouwd. Heb ik recht op de helft van het kapitaal?
 5. Ongeveer één op de drie Belgen heeft recht op een aanvullend pensioen. Hoeveel brengt zo’n spaarpotje op, wanneer wordt het kapitaal uitbetaald en hoeveel vloeit er naar de fiscus?

 6. Heeft uw echtgenoot een royaal ambtenarenpensioen en u een karig zelfstandigenpensioentje? Dan komt u samen wellicht niets tekort. Maar hoe moet het verder als u alleen achterblijft?
 7. Als vrijwillige voogd van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen ontvang ik een forfaitaire vergoeding plus een terugbetaling van mijn onkosten. Valt dit onder de fiscale vrijstelling voor vrijwilligersvergoedingen, vraagt T.V.H.
 8. Een student die dit academiejaar op kot gaat, kost gemiddeld 13.792 euro op jaarbasis. Studenten die thuis blijven wonen, kosten gemiddeld 9.189 euro.