Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
De Standaard : Mijn geld
  1. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een hervorming van de erf- en schenkbelasting. Een aantal tarieven gaan omlaag of naar nul, wat het opzetten van fiscale constructies moet ontmoedigen. Zowel goede doelen als vrienden die erven winnen bij de maatregel.

  2. Behalve voeding ook andere producten in de supermarkt betalen met maaltijdcheques wordt onmogelijk. Volgens de wet mogen er alleen voedingsproducten mee betaald worden, maar veel supermarkten gingen daar losjes mee om. Door automatisering wordt dat voortaan echter onmogelijk.

  3. Bank-verzekeraar Belfius heeft in de eerste jaarhelft een buffer van 393 miljoen euro aangelegd om mogelijke verliezen door de coronacrisis op te vangen. In totaal kregen al 16.166 klanten een uitstel van betaling voor het woonkrediet toegekend.

  4. Wie bereid is om van energieleverancier te veranderen, kan gouden zaken doen. Nu een contract sluiten kan tot 300 euro voordeel opleveren in vergelijking met vorig jaar. Het loont de moeite leveranciers en contracttypes te vergelijken.

  5. Als u uw belastingaangifte niet of onvolledig hebt ingediend, dan is het nu helaas te laat om daar nog iets aan te doen: de deadline was namelijk op 16 juli. Ondanks de coronacrisis kreeg u dit jaar geen extra tijd: volgens de fiscus waren de attesten van vorig jaar immers op tijd binnen. Maar misschien is het missen van de deadline geen zo’n ramp. Dit staat u te doen.

  6. Coronatijden of niet, de fiscus verwacht dat uw belastingaangifte ook dit jaar al midden juli binnen is: u hebt nog tot en met de zestiende de tijd. Nog helemaal niet aan begonnen? Geen probleem, met deze tips krijgt u alles snel en efficiënt geregeld.

  7. Is de vergoeding van 5 procent die men eenmalig ontvangt als testamentuitvoerder belastbaar?

  8. Ik verkocht een verhuurde woning in januari 2019. Wat met de aangifte van het geïndexeerde kadastraal inkomen in mijn aangifte, is dit nog volledig ten mijnen laste?