Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
  1. Heeft uw echtgenoot een royaal ambtenarenpensioen en u een karig zelfstandigenpensioentje? Dan komt u samen wellicht niets tekort. Maar hoe moet het verder als u alleen achterblijft?
  2. Als vrijwillige voogd van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen ontvang ik een forfaitaire vergoeding plus een terugbetaling van mijn onkosten. Valt dit onder de fiscale vrijstelling voor vrijwilligersvergoedingen, vraagt T.V.H.
  3. Een student die dit academiejaar op kot gaat, kost gemiddeld 13.792 euro op jaarbasis. Studenten die thuis blijven wonen, kosten gemiddeld 9.189 euro.

  4. Sinds 1999 heb ik op mijn slapende groepsverzekering bij Vivium in het totaal slechts 4,35 % winstdeelname gekregen. Bij AXA heb ik op een slapend contract 14,8 % winstdeelname ontvangen sinds 2002. Waar komt dit verschil vandaan, vraagt A.V.A.
  5. De banken zullen voorzichtiger moeten zijn bij het toekennen van leningen voor woningen. De Nationale Bank (NBB) wil nieuwe maatregelen nemen om dat af te dwingen.

  6. Wie nog oude, papieren effecten in de kast of onder zijn matras heeft liggen, wacht best niet te lang om ze om te ruilen, waarschuwt de FOD Financiƫn.
  7. Tussen 1982 en 1990 heb ik aan vier van mijn kinderen een bouwgrond geschonken. Nu wil ik aan mijn vijfde kind een gelijkwaardige schenking doen. Op welk bedrag heeft mijn vijfde kind recht?