Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
  1. Coronatijden of niet, de fiscus verwacht dat uw belastingaangifte ook dit jaar al midden juli binnen is: u hebt nog tot en met de zestiende de tijd. Nog helemaal niet aan begonnen? Geen probleem, met deze tips krijgt u alles snel en efficiënt geregeld.

  2. Is de vergoeding van 5 procent die men eenmalig ontvangt als testamentuitvoerder belastbaar?

  3. Ik verkocht een verhuurde woning in januari 2019. Wat met de aangifte van het geïndexeerde kadastraal inkomen in mijn aangifte, is dit nog volledig ten mijnen laste?

  4. Ik werk als ambtenaar twee dagen van thuis uit. Mijn werkgever betaalt hiervoor 20 euro onkostenvergoeding per maand. Klopt het dat dit voordeel van alle aard fiscaal vrijgesteld is? En is het zo dat ik daar naast de forfait ook 15 euro per thuiswerkdag mag bijtellen? Hoe bewijs ik dit?

  5. In mijn voorstel van vereenvoudigde aangifte merk ik dat het huwelijksquotiënt niet langer wordt toegepast. Het betreft de rubriek ‘Gezamenlijk belastbare beroepsinkomsten’ enerzijds en ‘Gezamenlijk belastbaar inkomen’ anderzijds. Zijn de regels op dit vlak veranderd?

  6. Ik maak deel uit van een amateurtoneelgezelschap. Eén van de culturele centrum waar we vorig jaar een stuk opvoerden, heeft de medewerkers hiervoor een fiche Nr 281.50 uitgeschreven. Is dit wel nodig? Wij hebben namelijk ook veel uitgaven, en geven eventuele winst aan goede doelen .

  7. Niemand wil nog met kabels uit de oren worden gezien. Hippe vogels kiezen vandaag voor draadloze oortjes. Maar hoe kiest u de juiste?

  8. Als emeritus hoogleraar met opdracht begeleid ik nog doctoraatsonderzoeken en geef ik lezingen. Daarvoor word ik niet betaald, maar ik maak wel kosten, zoals verplaatsingen of het aankopen van documentatiemateriaal. Mag ik die nog inbrengen als beroepskosten inbrengen? Of kan ik deze kosten op een andere manier fiscaal recupereren?