Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
 1. In september 2019 ben ik 65 jaar geworden en ben ik met pensioen gegaan. Daarvoor was ik al 9 jaar met brugpensioen. Hoeveel belasting moet ik betalen op mijn groepsverzekering: 10 % of 16,5 %?

  F.R.

 2. Mijn partner werkt als poetshulp bij een dienstenchequebedrijf. Kan ze bijverdienen tot 6.000 euro per jaar zonder belastingen of sociale lasten te betalen?

  W.E.

 3. Ik ben 58 jaar. Over twee jaar zou ik mijn huis willen verkopen op lijfrente. Moet ik er dan zelf blijven wonen of mag ik het ook verhuren?

  S.H.

 4. Van mijn pensioen wordt iedere maand ongeveer 75 euro ingehouden met als vermelding ‘ziv-bijdrage’. Is dat voor het Zilverfonds? Als iedere gepensioneerde maandelijks zo’n bedrag stort, dan moet daar toch al een reusachtig bedrag in zitten? Wat gebeurt er met al dat geld?

  V.B.P.

 5. Door mijn groepsverzekering wordt er van mijn wettelijk pensioen iedere maand 64 euro afgehouden onder de vorm van ziv- en solidariteitsbijdrage. Voor de berekening gaat men ervan uit dat ik levenslang een rendement van 4,75 procent kan krijgen op mijn groepsverzekering. Moet dat niet aangepast worden?

  P.V.

 6. Wegens een recent vastgestelde kanker sta ik voor hoge medische kosten. Mijn hospitalisatieverzekering wil mij schorsen omdat ik bij het afsluiten van de polis niet heb vermeld dat ik meer dan 10 jaar geleden een hartoperatie heb ondergaan. Kan dat zomaar?

  J.H.

 7. Wie nog de woonbonus wil scoren, moet zich haasten.

 8. Mijn man en ik zijn aan het scheiden. Tijdens ons huwelijk heeft hij bij een vroegere werkgever een groepsverzekering opgebouwd. Heb ik recht op de helft van het kapitaal?